Voda – základ života:  Ako dodržiavať správny pitný režim?

Voda – základ života: Ako dodržiavať správny pitný režim?

Dodržiavanie dostatočného pitného režimu niekedy býva náročné. Hlavne ak máme veľa práce a na našu vodu v pohári počas dňa tak trochu zabúdame. Zásobovať telo tekutinami je však životne dôležité, predovšetkým počas horúcich letných dní. Viete, koľko vody by sme mali denne vypiť, aby to telu naozaj stačilo? 

 

Fľaša Crystal

 

Pripravenosť nadovšetko

Naučiť sa hydratovať svoje telo zvnútra, by sme sa mali pre vlastné dobro. Zdravé návyky prichádzajú s nami do kontaktu už od detských čias a aj my sami by sme ich mali ďalej učiť svoje deti. Dehydratácia tela je jednou z najčastejších tém počas letných sezón a spôsobuje nemalé problémy nielen na Slovensku, ale aj po celom svete. Pripravenosť je namieste a netreba ju podceňovať.

Preto, ak sa v lete chystáte na náročnejšiu turistiku či dlhšiu cestu autom, nezabudnite sa poistiť dostatočnou zásobou vody. Čo tak pribaliť si šikovnú sklenenú spoločníčku CRYSTAL, ktorá rada ponesie všetky vaše obľúbené nápoje? Nikdy neviete, či vás nepostretne nečakaná nevoľnosť alebo niekoľkohodinová kolóna na diaľnici – hoci aj na ceste z práce domov. 

 

Pitný režim

 

Hranica je u každého iná

Pre každého z nás je hranica dennej aktivity posadená inde, preto by sme sa nemali sústrediť na všeobecné pravidlá v konzumácii tekutín. Rovnaký úzus platí aj v prípade pitného režimu. Kedysi platilo, že ak vypijeme osem pohárov vody za deň, bude nám to postačovať. Aj napriek tomu, že mnohí poctivo dodržiavali toto pitie, veľké zázraky nenastali a telo stále vodu potrebovalo. Koľko vody presne by sme mali počas dňa vypiť sa odvíja od hmotnosti, veku aj životného štýlu daného človeka. Všímať si treba aj pocit smädu a neignorovať ho. Práve ten je pre nás signálom, že telo si pýta vodu.

 

Pitný režim detí

 

Ako sú na tom deti?

Rozdiel je aj v tom, koľko vody vypije dieťa a koľko dospelák. Vo všeobecnosti však platí, že dospelý človek by mal za deň prijať minimálne 1,5 až 2,5 l tekutiny. Koľko by malo vypiť dieťa zistíme jednoduchým výpočtom. Na každé kilo váhy je vhodné, aby dieťa vypilo 60 ml tekutín. Znamená to, že ak má vaše dieťa napríklad 28 kilogramov, malo by prijať 1,7 litra vody. Číslo je však orientačné a zohľadniť by sme mali aj iné faktory – okrem váhy a veku aj fyzickú aktivitu, či jeho zdravotný stav.

Pamätať by sme mali aj nato, že pre detské telo je dobré piť častejšie a po malých dávkach. Najvhodnejší čas na doplnenie tekutín je dopoludnie. Budúce mamičky by mali vypiť najmenej 1,5 l neperlivej vody denne podľa svojej váhy. S pribúdajúcimi tehotenskými kilami by mala potreba stúpať.

 

Farebné poháre

 

Ozvláštnite im čistú vodu

Deti by mali piť čistú vodu. Tá im však až tak veľmi nechutí, preto ak chceme urobiť kompromis, ale zároveň nepoškodiť dieťaťu, skúsme do vody pridať aj pár kvapiek citrónovej alebo pomarančovej šťavy, či niekoľko lístkov mäty. Báť sa netreba ani kvalitných ovocných sirupov. Bylinné a ovocné detské čaje môžeme osladiť medom a nachystať, napríklad do veselých farebných pohárov.

Pozor si treba dať na teplotu. Ideálna je izbová. Podľa odborníkov, dojča by malo vypiť približne 150 ml na 1 kg váhy a nezáleží na tom, či je dojčené alebo dostáva umelú výživu. 

 

Pitný režim u seniorov

 

Staršia generácia

Naši starí rodičia na svoj pitný režim často zabúdajú alebo ho jednoducho podceňujú. Stáva sa to aj v dôsledku liekov, zníženou fyzickou aktivitou, či tým, že smäd jednoducho nepociťujú tak často. Nedostatočným pitím si však môžu uškodiť. Ak je príjem tekutín naozaj veľmi slabý, ohrozené sú ich orgány aj samotný život. Preto im láskavo pripomínajme, že piť je dôležité. Nachystajme im napríklad na stôl džbánik s vodou, aby si tak vždy pripomenuli, že sa majú napiť.

 

Voda v pohári

 

Urobte si kožný test

To, či pijeme dosť tekutín môžeme zistiť pomocou rýchleho testu kožných záhybov, kde si môžeme skontrolovať, či je náš pitný režim v tzv. zelenej zóne. Poslúži nám na to palec a ukazovák, ktorými si potiahneme záhyb kože na ramene alebo chrbte ruky. Ak nám pokožka zostane krátko v takejto stlačenej polohe, napätie pokožky je znížené a je potrebné doplniť viac tekutín.

Nemali by sme však zabúdať na to, že pitný režim by sme si mali rozdeliť na celý deň a nie vyliať do seba dve fľaše vody naraz. Ak príjmeme veľa tekutín hneď, väčšina sa vylúči nevyužitá. V súčasnej modernej dobe máme mnoho šikovných digitálnych asistentov či aplikácií, ktoré nám vždy presne dokážu pripomenúť, kedy je ten správny čas napiť sa. 

 

Pitie vody

 

Aj kvalita je dôležitá

Okrem samotného pitia je dôležité aj to, čo vlastne pijeme. Poloha našej krajiny je pre nás veľkým pozitívom, keďže štáty strednej Európy sa vyznačujú najkvalitnejšou pitnou vodou. Samozrejme, nie každému denne čistá voda chutí. Ozvláštniť si ju môžeme napríklad kúskami ovocia, plátkami uhoriek alebo citrónom. Džúsy, sladké a sýtené vody by sme nemali piť na dennej báze. Vhodné sú však bylinné čaje aj minerálne vody.

 

Fľaša s liečivými kameňmi

 

Keďže to s pitným režimom myslíme vážne, prinášame niekoľko rád a  typov, ako si ho zlepšiť:

 

1. Ak pociťujete smäd napite sa hneď, ako je to možné

2. Každé ráno doprajte veľký pohár čistej vody, ktorý vás zaručene prebudí a pripraví na správne trávenie

3. Nestanovujte si maximálne ani minimálne ciele, koľko vody za deň vypijete

4. Vždy si na stole blízko seba nechajte položenú fľašu s vodou, ktorá vám bude pripomínať, aby ste sa napili

5. Skúste si nainštalovať aplikácie, ktoré vám budú počas dňa hláseniami pripomínať, kedy je vhodný čas napiť sa