INGREDIENCIE
Mäsová plnka:
500 g hovädzieho mäsa
350 g talianskej klobásy (alebo inej dostupnej bravčovej klobásy)
1 nakrájaná cibuľa
2 prelisované strúčiky cesnaku
2 plechovky (cca 400 g jedna) krájaných paradajok
1 krabička (cca 500 g) paradajkového pyré
½ šálky vody
2 PL cukru
2 ČL sušenej bazalky
¾ ČL sušeného fenikla
¼ ČL na hrubo mletého čierneho korenia
3 PL nasekanej petržlenovej vňate
soľ
Ricottová plnka:
500 g syra ricotta
1 vajce
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
soľ
Ďalšie:
9 až 12 plátov lasagní (záleží od značky cestovín a veľkosti zapekacej misy)
4 šálky strúhanej mozzarelly
¾ šálky strúheného parmezánu
POSTUP
Mäso si pomelieme v elektrickom mlynčeku KANTE spolu s klobásou na taliansky štýl. Ak nemáme, môžeme použiť aj kvalitnú bravčovú klobásu. Zmes vložíme do hlbokého hrnca, kde ho počas dusenia rozoberáme vareškou. Keď mäso zhnedne, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme konzervy paradajok, pyré a všetky ostatné ingrediencie. Varíme pod pokrievkou zhruba 30 minút.
Medzitým si uvaríme lasagne. Vo väčšom hrnci si dáme zovrieť vodu, osolíme a vsypeme plátky lasagní. Varíme 8 až 10 minút. Scedíme, ale neoplachujeme studenou vodou! Len ich jednotlivo rozložíme na jemne naolejovaný plech. Takto sa nam lasagne nezlepia.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si zapekaciu misu s rozmermi približne 33 cm a 23 cm.
V miske si zmiešame ricottu s vajíčkom, soľou a petržlenovou vňaťou. Ak je mäsová zmes hotová, tak ju odstavíme z plynu a necháme mierne vychladnúť.
Začneme s vrstvením. Na dno zapekacej misy dáme 2 väčšie naberačky mäsovej plnky, rovnomerne zakryjeme lasagnami (približne 3 kusy na jednu vrstvu), natrieme ⅓ ricottovej plnky, posypeme mozzarellou a parmezánom. Na syr dáme opäť mäso a postup zopakujeme. Z uvedených surovín by nám mali vzniknúť 3 poschodia. Posledná vrstva je mäsová plnka, ktorú už len posypeme zvyškom oboch syrov, zakryjeme alobalom a pečieme 50 minút. Po 25 minútach obal odstránime a pečieme ďalej 25 minút bez neho. Po vybratí z rúry je potrebné nechať lasagne ešte 15 minút odstáť.