Ako si vybrať správnu posteľ? Rozhoduje aj jej konštrukcia

Ako si vybrať správnu posteľ? Rozhoduje aj jej konštrukcia

 

Posteľ môže byť krásnym dizajnovým prvkom vo vašej spálni. Dizajn postele nie je však to najdôležitejšie. Väčšie slovo má rám a konštrukcia, ktorá hrá rozhodujúcu úlohu pri podpore matraca, a zároveň značne ovplyvňuje kvalitu vášho spánku. Viete ale, ktorý typ konštrukcie je vhodný práve pre vás? Prinášame návod, ako kúpiť tú správnu posteľ, aký štýl a veľkosť si vybrať, a čo by ste mali vedieť, aby ste sa správne rozhodli medzi boxpringovými posteľami a lôžkami s lamelovými roštami.

 

Čo sa označuje ako konštrukcia postele?

Ide o pevný stabilný základ, ktorý je akousi podporou pre matrac. Môže byť v podobe jednoduchého kovového rámu alebo ako komplet v sofistikovanom dizajne s vysokým čelom, tvarovanými nožičkami a s integrovaným úložným systémom v podobe bočných vysúvacích šuplíkov.

Manželská kovová posteľ Dolores Kovová posteľ Dolores

Máte matrac a potrebujete dokúpiť posteľ?


Určite poznáte rozmery vášho matraca. Ak si nie ste istí, zmerajte ho, aby ste sa uistili, že sa zmestí do postele v štandardnej veľkosti. Zvážte dostupný priestor. Premerajte miestnosť, iba tak zistíte, aká veľká posteľ do nej najlepšie zapadne. Popremýšľajte o inom nábytku, ktorý bude umiestnený v spálni, tiež koľko miesta potrebujete na pohodlný pohyb. Vychádzajte zo svojho životného štýlu. Je váš súčasný nábytok tradičný, moderný alebo eklektický? Zvážte výšku matraca. Prepočítajte si, aká vysoká by bola vaša posteľ spolu s matracom, a vyberte takú konštrukcie postele, ktorá vám zabezpečí matrac v správnej výške.

Posteľ Betra Manželská posteľ Betra

Aká vysoká by mala byť posteľ?

Všeobecné pravidlo hovorí, že posteľ má správnu výšku vtedy, ak sa dokážete bez ťažkostí chodidlami dotknúť podlahy, keď sedíte na kraji postele. Vaše kolená a boky by mali byť v priamke. Ak sú vaše kolená vyššie ako boky, posteľ je pravdepodobne príliš nízka. Ak sa vaše nohy nedotýkajú podlahy, vaša posteľ je príliš vysoká. To je dôležité najmä pre ľudí so zlou mobilitou alebo trpiacich bolesťou.

Posteľ Majestik Manželská posteľ Majestik

1. Boxspring


Boxspring vlastne znamená pevný základ postele pre niekoľko matracových vrstiev. Základnú nosnú vrstvu tvorí tzv. masívny rám. Pevný drevený základ, ktorý nahrádza klasický lamelový rošt. Spodný matrac je zväčša kvalitný matrac s jadrom z bonelových pružín. Ďalšiu vrstvu tvorí tzv. nosný matrac. Nosný matrac býva tiež zvyčajne pružinový. Môže ísť o ďalší matrac z bonelových pružín, často sú však jeho súčasťou taštičkové pružiny. Matrac môže byť zónovaný, poskytuje podporu bedrám, hlave, panve a ďalším častiam tela. Vrchný matrac sa nazýva tiež topper. Je to vrchný matrac, tenší ako spodné dva. Vyrobený je zvyčajne z pamäťovej alebo vysoko kvalitnej flexi peny. Dodáva sa so snímateľným poťahom, ktorý je možné zvliecť a prať v práčke pri teplote max. 60°C.

Posteľ Ravena Boxspringová posteľ Ravena

2. Platforma


Plošinové lôžka majú pevnú základňu, na ktorú sa kladie matrac. Postele s konštrukciou v štýle platformy prichádzajú v moderných dizajnoch. Ide prevažne o nízke postele s celoplošnou drevenou základňou, ktorá stojí priamo na podlahe.

Posteľ Terka Manželská posteľ Terka

3. Konštrukcia s lamelovými roštami


Rošty sa skladajú z niekoľkých lamiel, ktoré sa tiahnu cez celú šírku postele. Bývajú navzájom prepojené. Často sú rozdelené na dve polovice, podoprené strednou priečkou. Rošty sú vsadené hlbšie do postele. Keď na ne položíte matrace, posteľ bude oveľa nižšia, ako keby sa sa rozhodli pre posteľ typu boxspring. Nízke postele sú však v súčasnosti trendy, takže ak chcete vniesť moderný štýl do vašej spálne, vsaďte na postele s lamelami. Na lamelové rošty sú určené zvyčajne penové matrace. Jednotlivé lamely by mali byť od seba v odporúčanej vzdialenosti, aby mal matrac postačujúcu oporu.

Posteľ Event Manželská posteľ Event

4. Roštové dosky


Veľa z nás vyhľadáva posteľ s úložným priestorom. Je to praktické a vhodné najmä do malých spálni, kde je potrebné zúžitkovať každý centimeter. Posteľ s úložným priestorom prichádza s tzv. roštovými doskami. Dosky nahrádzajú klasické lamelové rošty. Sú v jednom celkom a bezpečne podopierajú matrac. Úložný priestor nájdete pod nimi. Zvyčajne sa vyklápajú ako celok v spodnej časti postele, alebo nezávisle od seba z pravého alebo ľavého boku. Ak inklinujete k tradičným čalúneným posteliam, tieto zvyčajne majú matrac priamo začalúnený k roštovej doske. Matrac sa neposúva, čalúnická látka zas zabraňuje znečisteniu matraca. Roštová doska s matracom je však oveľa ťažšia na zdvíhanie, zároveň je vám odoprená možnosť matrac pravidelne otáčať. Ak sa rozhodnete matrac po čase vymeniť, na pevné roštové dosky sa odporúčajú pružinové matrace.

Posteľ Mercy Posteľ s úložným priestorom Mercy

Na nožičkách je lepšia 

Z hygienického hľadiska je lepšia posteľ s nožičkami, no ak potrebujete úložný priestor, posteľ bez neho by vaše potreby nenaplnila. Bez úložného priestoru vzduch lepšie cirkuluje a matrac je vetraný z oboch strán. Bez úložného priestoru sa nezaobídete? Zvoľte teda aspoň posteľ s malými nožičkami a tiež vetracie otvory v skladovacej časti.

Posteľ Lucas New Drevená posteľ Lucas New

Hoci spálňa je miestnosť intímneho charakteru, často nám záleží na tom, aby dobre vyzerala. Je prirodzené, že dizajnu postele prikladáme rovnakú hodnotu ako jej funkčnosti a kvalite. Dnes však dokážete kúpiť naozaj dizajnový kúsok, ktorý ale, na druhej strane, splní všetky vaše požiadavky. Pri výbere postele choďte do hĺbky. Odporúčame venovať veľkú pozornosť aj samotnej konštrukcii, ktorá je zodpovedná za to, ako dlho vám posteľ bude slúžiť.