![Spálňa Provance veľkonočná plnka](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/83/23/8323437e-5aef-4339-a32b-c9322e524899/blog_rekonstrukcia_kuchyne-6.jpg)
Veľkonočná plnka s mletým mäsom
Potrebujeme:
500 g bravčového mäsa (pliecko)
5 starších rožkov
7 vajíčok
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 kápiu
čerstvú petržlenovú vňať
strúhanku
soľ
mleté čierne korenie
olej alebo bravčovú masť
Postup:
Mäso si najprv pomelieme v elektrickom mlynčeku. Rožky, cibuľu a kápiu nakrájame na kocky. Cesnak očistíme a nakrájame na drobno.
Na panvici si zohrejeme olej a pridáme cibuľu. Dusíme do sklovita a pridáme cesnak. V mise si rozšľaháme vajcia so soľou a korením a vylejeme ich na nakrájané rožky.
Necháme nasiaknuť a pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, osmaženú cibuľu s cesnakom a nakrájanú kápiu. Dôkladne premiešame. Pridáme surové mleté mäso a opäť zmiešame.
Formu potrieme masťou, vysypeme strúhankou a vložíme mäsovú zmes. Pečieme na 180 °C približne 45 až 50 minút.
Vyskúšajte mletie mäsa v KANTE:
Hrnčekový Granko koláč s jablkami
Potrebujeme:
3 ks jabĺk
1 hrnček Granka
2 PL holandského kakaa
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček mlieka
1 vajce
¼ studenej kávy
½ hrnčeka roztopeného masla
½ kryštálový cukor
Na polevu:
150 g čokolády na varenie
3 PL kyslej smotany
1 šálka ríbezľového alebo šípkového džemu
![Spálňa Provance Jablkovo-kakaový koláč](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/50/24/5024ea89-c108-4490-91e1-9ae8be9856e9/blog_rekonstrukcia_kuchyne-3.jpg)
Postup:
V jednej mise si zmiešame všetky suché suroviny: Granko, preosiatu múku, cukor a kakao. Následne prilejeme všetky “mokré” suroviny: mlieko, vajce, roztopené maslo a kávu. Všetko dôkladne premiešame.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nastrúhame a pridáme do cesta. Zamiešame.
Cesto vylejeme na plech s rozmermi 35 × 25 cm. Pečieme 35 minút pri 180 °C.
Na ešte horúci koláč natrieme džem. Nad parou si roztopíme čokoládu. Necháme mierne vychladnúť a primiešame kyslú smotanu. Keď je koláč už vychladnutý, potrieme ho čokoládovou polevou.
![Spálňa Provance](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/a9/e7/a9e79506-f243-4479-8ad0-a093d4ae1f96/blog_rekonstrukcia_kuchyne-3.jpg)
Bryndzové pečivo
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
100 g bryndze
100 g masla
1 vajíčko
2 PL mlieka
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL soli
vajíčko na potretie
sezam na posypanie
Postup:
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme do cesta. Preložíme ho na dosku, vyvaľkáme a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne veľkonočné vzory: vajíčka, vtáčiky a podobne.
Opatrne ich preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 10 minút.
![Spálňa Provance Občerstvenie v rôznych servírovacích miskách a na podnosoch](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/6d/b3/6db311b7-82ee-4abe-bddf-8a6e49f25d2f/blog_rekonstrukcia_kuchyne-2.jpg)
Kysnuté slimáky s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
½ kocku čerstvého droždia
300 ml mlieka
500 g hladkej múky
1 štipka cukru
100 ml oleja
1 vajce
1,5 ČL soli
Plnka:
250 g maslo
1 zväzok medvedieho cesnaku
70 g údeného syra
vajíčko na potretie
sezam na posypanie
Postup:
Z mlieka a droždia si pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, štipku cukru,olej a vylejeme kvások. Pridáme ešte vajce a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť 45 minút.
Po vykysnutí si cesto vyvaľkáme na čo najtenší plát. Zmäknuté maslo si zmiešame s nakrájaným medvedím cesnakom a natrieme ho na cesto. Posypeme nastrúhaným údeným syrom. Cesto následne zrolujeme. Rolku krájame striedavo na trojuholníky.
Uložíme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Následne ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C do zlatista, zhruba 20 minút. Slimáky treba sledovať.
![Spálňa Provance Rolovanie cesta s plnkou z medvedieho cesnaku](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/df/c8/dfc8d1ef-00ad-4986-a383-cd417a9183e7/blog_rekonstrukcia_kuchyne-1.jpg)
Tvarohové koláčiky bez kysnutia
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
½ ČL soli
2 PL cukru
1 balíček sušeného droždia (7g)
100 ml oleja
250 ml mlieka
Plnka:
500 g hrudkovitého tvarohu
2 žĺtka
1 ČL citrónová kôra
2 balíčky vanilkového cukru
vajíčko na potretie
práškový cukor na posypanie
![Spálňa Provance Malé moravské koláče s tvarohom](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/a8/cb/a8cba2fc-d7c4-4f79-b61c-7fa73253b2cf/blog_rekonstrukcia_kuchyne-4.jpg)
Postup:
Všetky suché suroviny: múku, soľ, cukor a droždie zmiešame v mise. Pridáme olej a polovicu mlieka.
Miešame a postupne pridávame zvyšné mlieko. Cesto vypracuvávame rukou. Zvyšné mlieko prilievame len toľko, aby sme získali vláčne cesto, ktoré sa nelepí.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré opatrne premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plnku si pripravíme zmiešaním tvarohu so žĺtkami, cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
Do koliesok spravíme prstom malé jamky, do ktorých vkladáme tvarohovú plnku. Naplnené kolieska potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C a na 15 minút.
Po upečení ich necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
![Spálňa Provance Prestretý slávnostný stôl s porcelánovou jedálenskou súpravou v bielej farbe a s kvetinovým vzorom](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/66/70/6670dad4-4e59-441a-9162-ba12fbc07d48/blog_rekonstrukcia_kuchyne-5.jpg)